T

Nyckelharpans Forum

VM i nyckelharpa 1998

 

Årets tävlingar hölls på Solliden på Skansen i Stockholm den 30 maj.

Deltagare:
Alpsjö Leif
Andersson Bengt
Andersson Ditte
Björn Björn
Eriksson Henrik
Hogmark Esbjörn
Hogmark Sture
Höge Svante
Jernberg Per Gustaf
Jinder Curt
Jörpeland Ingvar
Nordfors Anders
Skoglund Elin
Svensson Marcus
Södergren Åsa
Wikström Tonny

Backstage
Hasse Gille sittande skymtar bakom
Sigurd Sahlström och Gunnar Ahlbäck.
Till höger tittar Lena Höög och Per-Ulf Allmo fram
Foto Gunnar Fredelius

 

Björn Björn från Lau på Gotland vann klassen för gammelharpa.
Björn Björn växte upp i Mariehäll och Spånga i Stockholm. Han har gått i lära hos Calle Ågren och andra gamla nyckelharpspelmän och han har bevarat den urgamla Uppländska traditionen på ett levande sätt. Han spelar Silverbasharpa. Numera är han verksam på en gård i Lau på östra Gotland. Vid sidan om arbetet på gården bygger han nyckelharpor, håller kurser i nyckelharpbygge och säljer virke, strängar etc  till nyckelharpor. Hans hustru Katarina är liksom Björn Zornmärkesinnehavare på  silverbasharpa och kring dem växer kretsen av nyckelharpspelmän på Gotland.

Markus Svensson f 1973 i Älmerud utanför Vänersborg  vann klassen för kromatisk nyckelharpa. Blev riksspelman 1992. Går nu på musikerlinjen vid musikhögskolan i Stockholm.Som vinnare i denna klass erbjöds Marcus att spela in en CD-skiva.
Marcus ingår, tillsammans med tre! tidigare världsmästare i en grupp som spelat in den fantastiska cd:en Till Eric. På VM visade han att det går utmärkt att spela Viksta lasses Lappnils polska på harpa. Han ställde också upp i gammelharpklassen. Det är värt att lägga märka till att flera av de unga som nu börjar spela gammelharpa, ofta väljer kontrabasharpa (traditionell eller med moraharpkropp) och spelar med mjuk handled (på fiolvis) och med jämn bordun.

Det egentliga priset i vardera klassen är, förutom titeln världsmästare och tillhörande diplom och en miniatyrnyckelharpa i silver,  gjord skalenligt efter en nyckelharpritning.

"Publikens favorit" kallas den tävling i tävlingen, där publiken får rösta fram sin favorit.Markus Svensson vann övertygande och kunde bära hem den ackordcittra som utgjorde priset. Traditionsenligt skänktes priset av Gottfrid Johanssons musikaffär i Gamla Stan i Stockholm - Affären för riktiga musikinstrument.

UNT kunde kostatera att titeln gick Uppland förbi. Men Björn är upplänning från början. På en gård utanför Lau på Gotland satt en gång en flicka vid namn Katarina. Hon sa till några vänner: jag skall ha en man som kan spela harpa och som har en bandsåg. Bandsågen hon så småningom gifte in sig i var väl närmast yrkesinspektionens mardröm - en handgjord pjäs, tillverkad av Calle Ågren i Elinge. Mannen som nu ägde sågen var Björn Björn, då boende i Spånga (utanför Stockholm som det hette på den tiden. Spånga var kännt för två saker. Spånga radiomaster som blixten älskade att slå ned i samt "Känner du Fia jansson .. en fäbod i Spånga) Calle var Björns läromästare i det genuina silverbasspelet. Förutom gården driver Björn också en firma för försäljning (inkl postorder) av byggmaterial, strängar, ritningar till folkmusikinstrument. Och inte minst färdiga nyckelharpor såsom Esseharpor.

Allspelet på Skansens Upplandsdagar.
Där ingick förutom VM också en spelmansstämma som
Föreningen Nyckelharpan Stockholm, Stockholms spelmansgille och
Uplands spelmansförbund samarrangerade med Sture Möllerman i spetsen.

Tävlingen arrangerades i sammarbete med folkmusikåret 1998.
VM sponsrades av Gottfrid Johanssons musikaffär i Stockholm - affären med riktiga musikinstrument..

Gunnar Fredelius

| Nyckelharpans Forum Startsida | VM-menyn |