VM i nyckelharpa 1990

 

 

Det första VM i nyckelharpa hölls 16-17 juni 1990.

Tävlingen genomfördes i sammarbete med Österby folkdanslags med Gunnar Ahlbäck som projektledare. Att kalla tävlingarna världsmästerskap var Gunnar Fredelius idé. Eric Sahlström hade ofta kallats nyckelharpans världsmästare och tanken var att med den benämningen hylla honom men också understryka att det handlar om en tävling på absolut toppnivå. Det kunde också tänkas leda till frågor från tex jornalister om huruvida nyckelharpan finns över hela världen, var den kommer ifrån etc. Och ett syfte med tävlingen är att sprida kunskap om, och göra reklam för, instrumentet nyckelharpa.

Arrangörerna räknade nog med lite kritik mot att tävla på det här sättet. Men det låg rätt i tiden - och dessutom fanns nog de gamla legendariska spelmanstävlingarna i bakhuvudet på spelmännen.

Juryn bestod av Gunnar Ahlbäck, arr & konferencier, Anton Jernberg, Jan Ling, Sigurd Sahlström samt Kurt Tallroth. Anders Söderberg var prisutdelare.

Ett mycket starkt startfält ställde upp.

Modern nyckelharpa: Andersson Ditte, Berglund Ragnar, Bernström Rickard, Gille Hasse, Hedlund Peter "Puma", Hertzberg Ola, Hogmark Esbjörn; Hogmark Sture, Johansson Olov, Södergren Kurt, Thalén Roland,

Gammelharpa: Bergman Arne, Björn Björn, Catarina Björn, Gille Hasse, Hedlund Peter "Puma", Johansson Olov, Jörpeland Ingvar, Landström Kjell, Nordfors Anders, Södergren Kurt,

Det var således flera som ställde upp i båda klasserna.

Olov Johansson, född 1966 i Tärnsjö, hade spelat nyckelharpa sedan han var 13. För många av oss var det ett oskrivet kort när han dök upp som siste man på plan. Något av ett bombnedslag! Han vann båda klasserna, en bedrift ingen kunnat upprepa. Han sa till Uplands spelmannen efter tävlingarna att: folkmusikklimat i Sverige just nu är gott". "Sättet att spela nyckelharpa måste förändras. Harpan gör sig bäst ensam eller tillsammans med andra instrument. Två harpor går bra, men blir det fler än så blir det problem". Han sa vidare " enda sättet att få folk att bli intresserade av nyckelharpa, och folkmusik, är att spela så dj... bra att folk inte har en chans att slå tillbaka. Ofta presenteras folkmusik på ett tråkigt sätt. Man ska inte gå ifrån en konsert oberörd". Olov har sedan genom åren visat att han är mannen att sätta kraft bakom dessa ord!

Olov med sin läromästare Curt Tallroth.Foto Gunnar Fredelius


Olov framför en nyckelharpist från 1300-talets mitt.
Nyskapare med traditionen i ryggen.
Foto Esbjörn Hogmark

 

 

| Gunnar Fredelius |Nyckelharpans Forum Startsida | VM-menyn |