Nyckelharpans Forum Startsida | VM-menyn |

 

Ungdomsmästerskap i nyckelharpspel

Den första ungdomsmästaren i nyckelharpspel - därmed 1900-talets enda - blev Anna-Kristina Widell från Borås! Grattis! Riksdagens kulturutskotts ordförande Inger Davidsson överlämnade den ståtliga pokalen.
Anna-Kristina har en bred repertoar, men har speciellt fördjupat sig i Wallintraditionen.

I Juni 1999 hölls de första ungdomstävlingarna i nyckelharpspel. Platsen var förstås Österbystämman som firade 25-årsjubileum. Vid ungdomstävlingarna spelar man upp två valfria låtar inför publik och jury. Vinnare utses. I övrigt rangordnas inte deltagarna.

Startfältet illustrerade tydligt det faktum att nyckelharpan numera spelas runt om i riket, och således inte längre är en intern angelägenhet för Uppland. Överraskande var dock att norra Uppland inte ställde upp med en enda deltagare. Spelet höll genomgående så hög klass, att ett skivbolag (Tongång) på stående fot drog upp riktlinjer för en CD - unga nyckelharpister!

Först ut var David Eriksson från Vindeln i Västerbotten. Han bjöd på ett fint bordunspel på kontrabasharpa. En Gånglåtshambo (!?). Det var inte det jämna bordunspel man numera hör på kontrabas- och morahapor, utan en traditionell kontrabasbordun. När riktlinjerna för tävlingen drogs upp var tanken att vi skulle ha ett antal diplom för att visa uppskattning för olika insatser. För att inte få "inflation" i utmärkelser avstod vi. Men det är troligt att detta spel skulle ha resulterat i ett sådant diplom. David spelade också Trollrikepolska på "vanlig" nyckelharpa. Ett lätt spel med flyt.

Josefina Paulsson från Sala spelade mycket förtjänstfullt Hem från Gesunda och Byggnan. Friskt och välspelat.

Magnus Dürr från Huddinge drog en Värmlandspolska efter Mats Edén och en slängpolska från Småland. Klart och fint spel.

Ellinor Pettersson från Sollentuna utanför Stockholm spelade också hem från Gesunda, följt av Stugan (båda Sahlströmslåtar). Mycket högklassigt och skickligt.

Emilia Amper från Torsås spelade Min levnads afton efter Hjort Anders och en dalapolska. Ett utsökt och vackert spel. Återhållsam kraft. En utpräglad känsla för rytm. Klara avvikelser från normalvarianterna - men det är meningen att låtarna skall leva!

Elin Skoglund från Upplands Väsby har vi bla sett i VM sammanhang. Här spelade hon Gås Anders lillpolska och Vandringen. Ett rejält spel av en spelman vi kommer att få se mera av. Det låter nyckelharpa om hennes spel.

Anna-Kristina Widell från Borås så. Hon deltog med den äran i VM redan 1996 ! Som nämnts ovan så handlar det om Wallinlåtar - två låtar efter båtsman Däck. Den ena är den kända Båtsman Däcks polska som ju brukar användas som nybörjarlåt och som väl är känd för att vara rätt så trälig... Men! Spelad så här... Utsmyckad och perfekt spelad. Då är den en mästerstycke. Det tyckte i alla fall juryn. Och av publikens bifall att döma så var det fler som tyckte så.

Juryn bestod av världsmästaren Peter Puma Hedlund samt VM-domarna Sigurd Sahlström, Curt Tallroth, Nisse Nordström och arrangörerna: Gunnar Ahlbäck, ordförande i Eric Sahlströms minnesfond och Gunnar Fredelius. Juryarbetet förlöpte lite annorlunda än vad som brukar vara fallet vid VM-tävlingarna. En skillnad var den nästan totala spridningen av rösterna vid en inledande omröstning. De sex jurymedlemmarna hade fem deltagare som spontant förstahandsval. När man sedan röstade enl modellen 3 poäng till ettan, 2 till tvåan och 1 till trean utökades skaran som fick röster ytterligare och det blev en annan etta. Omröstningen var dock bara ett sätt att få igång diskussionen och välja ut vilka som skulle lyssnas på igen. Tävlingarna bandas alltid. Det blev till att lyssna på samtliga. I några fall upprepade gånger. Det blev några timmars diskussioner...

Omdömena ovan är sådant som olika jurymedlemmar yttrade under diskussionen....

Återväxten är helt klart säkrad, och dessa unga spelmän kommer vi att få höra mer av. Var så säker...

Gunnar Fredelius

 

Ansvarig för sidan
Gunnar Fredelius