Ungdomsmästerskapet
2005

 

Årets stämma var välbesökt och hölls i ett strålande väder.

De tävlande i ungdomsmästerskapet bjöd på en högklassig uppvisning där utgången var ytterst oviss!

 

Frida

Först ut var Frida Andersson från Sala och hon spelade två låtar efter Gustaf Struts. En mycket stark början på tävlingen.

 

Erik Rydvall

Nästa spelman var Erik Rydvall från Umeå. Han spelade på en D-strängad harpa av Enar Magnusson. Låtarna var en låt efter Pisten, lärd av Johan Hedin och en som han själv komponerat i samarbete med Magnus Dürr från Stockholm. Redan nu stod klart att nivån på tävlingen var mycket hög.

 

Sunniva Abelli frn Bromma

Sunniva Abelli från Bromma kom sedan med en Sören Åhkerharpa. "Enu kaku bröd" efter Hjort Anders - uppländsk variant - och en gånglåt, den något säregna "Fritz Nystedts gånglåt" från södra Lappland.

Genommusikaliskt, lyhört och njutbart! En sådan spelman kan man lyssna till hur länge som helst!

 

Bronwyn Bird

Bronwyn Bird från Pennsylvania har, liksom de flesta ungdomar som ställt upp under åren, genomgått den ettåriga spelkursen på Eric Sahlström Institutet i Tobo. Hon bjöd på en polska efter Nisse Nordström samt Eric Sahlströms Trollrikepolska. Trots halsfluss visade Bronwyn prov på att man minsann har klass på harpspelet på andra sidan Atlanten, om nu någon trodde något annat. Leif Alpsjö var pionjären, för några årtionden sedan, när han åkte över och undervisade i USA. Senare grundades det amerikanska nyckelharpssällskapet och många av våra mest framstående nyckelharppedagoger har hållt kurser där. Nu närmast åker Anna-Kristina Widell dit och senare i år även Peter Puma Hedlund - båda världsmästare på nyckelharpa. Sören Åhker från Hälsningland håller byggkurser over there. .

 

Tyko frn Lomma

Från Lomma i Skåne kom så Tyko Carling. Det är sagt att detta är en tävling för 14 till 21-åringar. Detta skall uttydas som att man högst får ha fyllt 22 året tävlingen hålls medan den nedre gränsen är att betrakta som en rekommendation. I detta fall har vi en elvaåring som spelat ett år. Kan man ställa upp mot en som är över 20 och kanske spelat 8-10 år! Svaret är JA om man spelar som Tyko. Häpnadsväckande gott spel mot ovanstående bakgrund. Spelmansglädje och Fläskrökarvalsen, båda av Eric Sahlström.

Anette Halln

Sist ut var Anette Hallén (ovan) från Lindesberg.

Lindesberg är nyckelharptätt och inte mindre än fyra ungdomar har gått Tobos ettåriga spelkurs.

Harpan har hennes pappa byggt och hon spelade Båtsman Däcks storpolska och på Stormyren efter Eric Sahlström.

Anette sätter sin personliga prägel på låtarna och de framförs lyhört och med känsla.

Juryn ställs ibland inför svåra val och Gunnar Ahlbäck berättade när resultatet tillkännagavs att denna gång stod jurymedlemmarna inledningsvis längre i från varandra än vad som någonsin varit fallet tidigare och att vägen till att komma överens var lång.

Men juryn ställde sig till slut bakom beslutet att utnämna Anette Hallén som ny undomsmästare.

Stort Grattis Anette !

 

 

Nyckelharpans Forum Startsida | VM-menyn |

Webbmaster Gunnar Fredelius, info@nyckelharpansforum.net