Nyckelharpans Forum

 

Ungdomsmästerskapen 2003

Foto Esbjörn Hogmark

Erik Bergström - Ungdomsmästaren år 2003

Sidan uppdaterad 030619

Mästartiteln hamnade i Forsa, Hälsningland!

I Österbybruk, som brukar kallas "nyckelharpans högborg", hålls VM i nyckelharpa jämna år sedan 1990.
1999 infördes ungdomsmästerskap mellanliggande år.

2003 var det för andra gången i rad en norrlänning som tog hem titeln - Erik Bergström från Forsa.

Tävlingen hålls på lördagen med utdelning dagen efter. 8 ungdommar upp till 21 år spelade upp för publik och jury.

Efter att ett återbud inkommit bestämde sig juryn för att gå ut och försöka handplocka deltagare bland de många duktiga harpister som fanns på plats. Ditte fick tag i två tjejer som med sitt spel visade att det minsann inte var fråga om "utfyllnad", vilket en av dem påstod när hon presenterade sig.

 Thomas Hjelm, Stockholm


Ben Lagerberg Tieltelbaum, USA

Sunniva Abelli


Ingela Smedenmark

Elli-Maja Fogelqvist, Uppland


Ingela Eriksson, BjörklingeHelge Karslsson, Uppsala

Ungdomsmästerskap i nyckelharpa

Erik Bergström framförde en polska efter Mattias Blom, från hemtrakterna samt upplandslåten Valö Brudmarsch. Det gick inte att ta fel på att han omedelbart vann publikens gunst. Man hörde omdömen som "han är som ett med harpan", "han gör verkligen musik av låtarna" och "drillarna sitter som gjutna".

Vid scenframträdandena på söndagen som föregick prisutdelningen, spelade stämmans ständiga allspellsledare Hasse Gille ett par låtar med Erik Bergström. Han uttryckte att det var ovanligt att hitta någon att spela med där allting "stämmer" så bra. "Man måste underordna sig varandra", sa han. Speakern Anders Söderberg yttrade "här har vi en gammal mästare och en ny". Juryn tittade på varandra.. Hade någon "läckt" vem som vunnit? Det ska vara en väl förborgad hemlighet till ögonblicket mästaren utropas. Men så var det inte. Anders Söderberg gav bara uttryck för vad han kände.

När juryn tillkännagav sitt utslag visade det sig således att man delade publikens uppfattning. Man uttryckte det med omdömet "för skickligt spel på hög teknisk nivå med utpräglad personlig prägel".

Juryn bestod av Sigurd Sahlström, Ditte Andersson, Peter Puma Hedlund, Nisse Nordström samt arrangörerna Gunnar Ahlbäck och Gunnar Fredelius.

Priset i form av en pokal var skänkt av Eric Sahlströms Minnesfond. Segraren får förstås även ett mästardiplom. Handgjort av Gunnar Ahlbäck. Samtliga deltagare erhåller ett diplom för deltagande.

Tillsammans med de andra deltagarna undanröjde Erik Bergström alla eventuella tvivel på att nyckelharpans tillväxt är säkrad.

Peter Puma Hedlund, Nisse Nordström;
Ditte Andersson, Sigurd Sahlström och Gunnar Fredelius - tre nöjda dommare

 

Foto Esbjörn Hogmark där ej annat anges
Webmaster Gunnar Fredelius

Mera från 2003 år stämma finner du HÄR

Nyckelharpans Forum Startsida | VM-menyn |