2002

Bildsida av Gunnar Fredelius

 


Per-Gunnar Ahlbäck th hälsar välkomna. Till vänster ser vi
Anders Söderberg

Österbystämman och VM fick i år konkurrens av VM i fotboll, och mot den bakgrunden var det glädjande att publiken inte var SÅ decimerad. Tävlingen har flyttat runt lite genom åren tex i samarbete med Folkmusikåret och Nordlek. Men i år hölls den alltså på hemmaplan - den årliga nyckelharpstämman i Österbybruk

På söndagsförmiddagen öppnades den traditionella harputställningen, där de flesta utställda harporna genomgått byggjuryns granskning. Till "best in show" utsågs en nyckelharpa byggd av smålandsspelmannen Bengt Andersson, som också förtjänstfullt deltog i VM med sitt vårdade och njutbara silverbasspel.

Nåväl - till tävlingarna...
Christer Wesström inledde gammelharpklassen på ett mycket övertygande sätt och ett låtval som överrumplade jury och publik och förde tankarna till när Ragnar Berglund på VM 1990 "drog av" Czardas. Ett stycke som bland annat fordrade att han använde naglarna i de fall nyckelarna inte räckte till. Likheten bestod i att låtvalet var överraskande och i det självklara framförandet. Här handlar det dock om låtar inom spelmanstraditionen, även om det kanske lutar åt paradnummerhållet. Övertygande, medryckande och säkert. Den Spel Oskar-tillverkade harpan han spelade på hade han fått på julafton som liten.


Christer Wesström gav tävlingen en medryckande raketstart!

 

 

Jan Sahlberg - foto kommer

Bengt Andersson, som senare fick beskedet att hans harpa som deltog i utställningen och harpbedömningen, utsetts till årets "best in show"

 


Curt Jinder spelar och berättar. Han är flitig gäst hemma hos Nisse Nordström, som ju sitter i juryn, och en av låtarna hade han efter denne.

Kristofer Pettersson

Ingvar Jörpeland


Björn Björn

Ditte Andersson - bild Rita Leydon

Per Gustaf Jernberg

Magnus Holmström

Elin Skoglund - bild kommer


Esbjörn Hogmark, här tillsamans med
Thore - bilden är från ett annat tillfälle förstås..

 

Henrik Eriksson

Tommy Lindholm

Anna Kristina Widell. Foto Esbjörn Hogmark - bilden tagen vid prisutdelöningen dagen efter


Juryn i arbete. På denna bild fastnade Styrbjörn Bergelt, Sigurd Sahlström och Nisse Nordström

Per-Gunnar Ahlbäck: Nu drar vi oss tillbaka och diskuterar...

Anders Söderberg fångad genom fönstret på herrgårn. Anders är "stämmogeneral". För att åstadkomma denna högtid som nyckelharpstämman i Österbybruk utgör, krävs 300 funktionärer. Förberedelserna börjar 10 månader före stämman....

I gammelharpklassen tog Björn Björn sin andra inteckning i vandringspokalen. Det innebär att han för andra gången gick ur tävlingen som segrare. Juryns motivering lyder: "En frisk och personlig tolkning av låtar i den nordupplänska traditionen."
Här drar Björn vinnarlåten. I bakgrunden står delar av juryn: Gunnar Ahlbäck, Sigurd Sahlström, Peter Puma Hedlund, Styrbjörn Bergelt tillsammans med Anders Söderberg. Fattas gör Gunnar Fredelius som höll i kameran samt Nisse Nordström


I den moderna klassen vann Anna-Kristina Widell från Borås. Motivation: "Tonalt och rytmiskt nyanserat gestaltande av traditionella låtar." Bland Anna-Kristinas tidigare meriter kan nämnas att hon vann ungdomsmästerskapen 1999.

 

OBS många fler bilder från själva tävlingen finns på bildsidorna

 

Sidor om samtliga VM finner du här, om du inte redan är på sidan i frames