Inspelningar gjorda 1900 - 1990

 

 

 

 

 Erik Petter Levin, Gerhard Landberg mfl samt troligen Kalle Karlsson

maximalt gamla  inspelningar med nyckelharpa:

Ljudet är tvättat av Simon Simonsson. Innan dess var det mest bara skrap och oljud

Vi lade ut en bön om hjälp att identifiera ett antal spelmän på inspelningar gjorda år 1900
eller åren närmast därefter

En av dem identifierades snabbt av Anders Nordfors
såsom varande Erik Petter Levin från Skutskär
Lyssna HÄR

Nästa låt knäcktes också av Anders Nordfors:
Hej igen Gunnar ! På inspelningen med frågan "vem var Englund då" o som svar kommer en låt. Låten spelas av Gerhard Landberg som kommer från Djupa i Tierps socken, född 1899. Lärde sig spela harpa av Gustav Svedmark. Erik Gustav Englund var från Tierpstrakten och hade också lärt sig spela hos Svedmark. Gerhard och Erik kände varandra väl. Gerhard fick 5 pris på spelmanstävlan i Uppsala 1912. Det var 57 anmälda hapspelare på den tävlingen. // mvh Anders
Gerhard Landberg
Lyssna HÄR

 

Christer Wesström funderar så här:
Dessa,
lyssna HÄR nr 7
och HÄR
spelade Anna Mårtensson/Gåsbo-Anna. Hon sa att hon hade dem efter Karl Anderén i Åkerby
Efter ytterligare genomlyssning säger Christer:
Jag har lyssnat på låt nr 7 gång på gång för att försäkra mig om att jag hör rätt. Kalle Karlsson spelade låt nummer sju på sitt dragspel på exakt samma sätt som harpisten gör på nr 7.
Kalle K. spelade silverbasharpa fram till att han gifte sig runt 1914. Spelkamraten var Karl Anderén. När Kalle K. gift sig fick han inte spela för sin fru. Harpan hängdes på väggen och hängde där fram till att han blev änkling i början på 1960-talet. Som änkeman köpte han sig ett enradigt(fyrkörigt) Hohnerdragspel. På detta dragspel tog han ut harplåtarna och spelade dem så som han mindes dem från 1900-talets början. Mängder av hans låtar gick tillbaka till Anderén eller Kalle Ks. morfar Gustaf Jansson i Ingstarbo.
Jag har aldrig hört någon annan än Kalle K och Gåsbo-Anna spela låtarna så det var med stående nackhår jag hörde dessa igen, mer än 20 år efter Kalles och Annas död. Om det inte är Anderén bör det vara någon annan nordupplänning som spelar låtarna. Jag tror inte vi kan gå till varken Karlholm eller Skutskär utan möjligtvis Gustaf Wallin i Västland eller någon av Tierparna, eftersom spelet är ganska tungt men ändå fingerfärdigt.

 

Här är flera som återstår att identifiera
Nr 1,
nr 4, nr 5, nr 6,, nr 8, nr 10

Vem kan identifiera fler av spelmännen?
Maila tips här


 

 

 

 

 

 

Till Nyckelharpans Forum (om du redan är där i frame på sidan spelmän, klicka då i stället i menyraden)